Toragård Förlag

med visonen att tillföra gott

Bli lite bättre hela tiden

Toragård Förlag är ett nystartat förlag med visionen att vi ska tillföra något gott.

Det kan vara något som hjälper oss till en gladare planet, till en bättre hälsa genom rörelse eller varför inte genom att inspirera till en smartare hushållsekonomi. Vi har precis börjat den här resan så häng med oss så får vi se vart vi hamnar. 

Vilka är då vi?  

Jag heter Petra och är 45 år. Jag är entreprenör och med energi och driv för det jag tror på. Resan hit var inte självklar. Jag har i hela mitt vuxna liv jobbat med service och ledarskap och jag älskar det! Jag får en kick av att leda andra till att växa och utvecklas och jag går igång på goda affärer. Dessutom gillar jag puls, snabba förändringar och framgångar.
Men 2009, en dag i juni, hände något som till sist ledde till en livsförändring och jag  sa så småningom upp mig, vi sålde vi vårt hus, flyttade till vackra Gränna och en liten gård på landet med många möjligheter – Toragården.

Jag har drivit eget sedan dess och ångrar inte en sekund, nu väljer jag min passion och i vilken omfattning den får ta plats.
Vi har två barn, med Britta och Gunnar som andranamn, och vårt senaste projekt är Toragård Förlag som vi äger ihop, min man och jag. 

Hur började sagan om Britta och Gunnar?

Någon gång på 1900-talet gick jag på gymnasiet och fick förmånen att tillsammans med 5 klasskamrater driva ett UF-företag under andra året. Det var precis i ropet att vi i Sverige på allvar skulle börja källsortera papper, glas och batterier typ. Vi tänkte att vi skulle haka på den vågen och tog fram ett memoryspel om miljön för barn. Vi sålde ”ingenting” utanför familjen (mina föräldrar har fortfarande en pappkasse med spel i förrådet) för vi var nog både för tidigt på det och inte så skarpa i vår försäljningsstrategi.

När jag många år senare blev mamma och min dotter kom i 3-4 års åldern och den berömda ”varför”-perioden så försökte jag mig på att förklara varför det är så viktigt att vi slänger rätt sopa i rätt kärl, varför vi måste vara rädda om maten, varför vi inte kan bara öppna kranen och låta vattnet stå och rinna eller varför vi ska släcka lamporna efter oss när vi lämnar huset.
Jag hade dessutom ambitionen att göra det utan att hon direkt zoomade ut och började tänka på Bolibompa eller var hon skulle gömma hårsnodden härnäst. Det gick så där.

Klimatfrågorna har med åren blivit viktigare och viktigare och vi som de flesta andra funderar på hur vi bäst kan ställa om till att leva mer hållbart i vår familj och hur vi lär våra barn hushålla med resurserna. När vi några år senare fick vår son och han var så pass stor att det var dags att börja prata om det här igen, började jag söka roligt, lekfullt material på nätet, biblioteken och i bloggar men hittade lite eller väldigt smalt. Då ringde jag mamma; ”har du kvar nått spel från vårt UF-företag?”

Nu är spelet utvecklat, uppdaterat och har helt nya, fantastiska illustrationer gjorda av Tinna Ahlander på Tinna Design. 

 

I utvecklingen av spelet så kände jag behovet av att karaktärerna som fanns i mitt huvud skulle få komma ut och tillsammans med Britta och Gunnar skrev jag böckerna. Böcker jag tror alla kan känna igen sig i och inspireras av. 

Sitter du på en god idé till ett förlag och som passar in under visionen ”tillföra något gott”? Maila då mig bums på petra@brittaochgunnar.se