Vårt klimatavtryck

med visonen att tillföra något gott

Det hade ju varit enkelt att skicka allt till Kina….

I och med digitaliseringen, surfplattans entré och papperstidningens död så finns det färre och färre tryckerier kvar i Sverige. Dessutom är polska och baltiska löner lägre än i Sverige vilket påverkar priset till kund avsevärt. För att inte prata om Kina. Ett memoryspel på 40 kort per spel hade inte kostat många kronor att trycka där i öst fick vi höra. Men det fanns ju inte på vår karta. Tänk er råmaterialet. Fraktkostnaderna. Transporterna. Hela klimatavtrycket. Och jag skulle förmodligen inte få se några miljöcertifikat eller hållbarhetslicenser heller.

Man kan ju fråga sig om det ens är rätt att ta fram fler fysiska produkter till att börja med? Vi ställde oss den frågan men beslöt oss för ett ja. Av den enkla anledningen att vi tror det ger så mycket mer.
Digitala spel i appar och på nätet i all ära, kanske kommer det här memoryspelet också digitaliseras en dag som ett komplement, men att kunna sätta sig ner tillsammans och spela ett spel på ett analogt, traditionellt sätt ger så mycket mer. Vi vill att alla barn ska få göra det. Spela med varandra, med vuxna, med mamma och pappa eller farmor eller grannen. 

Så tänker vi med böckerna om Britta och Gunnar med. Dom kommer också tryckas i fysiskt format först och främst och vi hoppas många barn får en lässtund ihop med en vuxen eller i en grupp, en klass och att varje blad som vänds berikar läsaren med både lust och kunskap.

Tillbaka till produktionen. Nej, vi tryckte inte i Kina. Vi tryckte så nära oss som möjligt, för produkterna måste ändå skickas ifrån oss eller återförsäljarna till dig. Den frakten räcker. Det blev mindre vinst, men jag har fått en helt annan insyn i tillverkningen, i val av material och ursprung, jag har fått miljöcertifikat till mig som jag vet vad de betyder och står för och framför allt har vi fått ett svenskt hantverk så långt det varit möjligt. Jag tror ni håller med mig att det är det viktigaste.